تفاوت هارد های SAS و SATA
در ساخت هارد دیسک ها از تکنولوژی های SAS و SATA استفاده می کنند که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در اینجا قصد داریم تفاوت های تکنولوژی SAS و SATA را بیان کنیم:
SAS چیست؟
کلمه SAS مخفف عبارت Serial Attached SCSI بوده و یک رابط ارتباطی برای دستگاههای ذخیرهسازی داده است که بر پایه فرمت SCSI (Small Computer System Interface) ساخته شده است.
سرعت بالاتر و قابلیت انعطاف پذیری بالا در این تکنولوژی سبب شده است تا هارد درایوهایی که از تکنولوژی SAS استفاده می کنند، انتخاب اول سازمانها گردند. قابلیت اطمینان زیاد،یکی دیگر از مهمترین دلایل انتخاب این هارد درایوها هستند. هارد درایوهای SAS معمولا در دو نوع 10K و 15K در بازار یافت می شوند که حرف K به سرعت چرخش دیسک در هارد درایو اشاره دارند. به عنوان مثال 10K یعنی 10.000 دور در دقیقه.
پورت SAS
برای اندازه گیری و مقیاس پذیری سرعت هر هارد دیسک، بهترین معیار اندازه گیری واحد IOPS (عدد ورودی ها/خروجی ها در هر ثانیه) می باشد؛ که نرخ انتقال داده را اندازه گیری می کند. یعنی میزان داده ای که در واحد زمان (ثانیه)، می توان از روی آن هارد دیسک خواند، یا بر روی آن هارد دیسک نوشت، را تعیین می نماید. برای یک هارد دیسک HDD SAS 10K این عدد در حدود (IOPS)120بوده، و برای برای یک هارد دیسک HDD SAS 15K در حدود (IOPS)180 می باشد، امّا برای یک درایو HDD SATA این عدد به حدود (IOPS)80 کاهش می یابد و این در حالیست که درایوهای حالت جامد (SSD) می توانند در محدوده بین (IOPS) 4600 ~ 75000 ، بسته به نوع SSD، کار کنند.
در درایوهای HDD SAS متوسط زمان بین شکست (MTBF) به طور کلی حدود 1.2 میلیون ساعت است. این عدد به حدود 700000 ساعت برای درایوهای SATA می رسند و این در حایست که؛ در درایوهای SSD SAS حدود 2 میلیون ساعت می باشد.
مزایای هارد SAS
- سرعت بالاتر: تکنولوژی SAS برای کاربردهای پردازشی و سرورهای بزرگ طراحی شده است و باعث افزایش سرعت انتقال داده ها می شود.
- قابلیت اتصال چندین دستگاه: تکنولوژی SAS اجازه اتصال چندین درایو به یک کنترلر را می دهد و این باعث افزایش ظرفیت و توانایی های ذخیره سازی داده ها می شود.
- قابلیت انتقال داده های موازی: تکنولوژی SAS به ارتباط موازی بین درایوها و کنترلر اجازه می دهد که داده ها با سرعت بیشتری منتقل شوند.
- قابلیت اتصال درایوهای SATA : تکنولوژی SAS همچنین اجازه اتصال درایوهای SATA را دارد و باعث افزایش گسترش پذیری سیستم های ذخیره سازی می شود.
- قابلیت Hot-Swap: تکنولوژی SAS با امکان Hot-Swap به کاربران اجازه می دهد تا درایوهای سخت را بدون نیاز به خاموش کردن سیستم، جایگزین کنند.
- امنیت بالاتر: تکنولوژی SAS از پروتکل های امنیتی مانند درگاه های امن و تحرک سرور (T10) برای ارائه امنیت بیشتر در انتقال داده ها استفاده می کند.
معایب تکنولوژی SAS
- هزینه: تکنولوژی SAS نسبت به تکنولوژی SATA هزینه بیشتری دارد. این هزینه برای تهیه کابلها، کنترلرها و درایوها بالاتر است. بنابراین، این تکنولوژی بهخصوص برای کاربران خانگی و کاربرانی که نیاز به حجم بالای ذخیرهسازی ندارند، ممکن است اقتصادی نباشد.
- پشتیبانی محدودتر: تعداد دستگاههایی که از تکنولوژی SAS پشتیبانی میکنند کمتر است. بنابراین، اگر سیستمهای شما از تکنولوژی SAS پشتیبانی نکنند، امکان استفاده از این تکنولوژی برای شما محدود میشود.
- قابلیت اتصال محدودتر: در برخی سیستمها، تعداد درایوهایی که میتوان به آنها متصل کرد محدود است. این ممکن است منجر به محدودیت در امکان اضافه کردن درایوهای بیشتر شود.
- مصرف برق بیشتر: در مقایسه با تکنولوژی SATA، تکنولوژی SAS مصرف برق بیشتری دارد. این ممکن است در برخی موارد منجر به افزایش هزینههای عملیاتی شود.
- تعمیر و نگهداری: به دلیل پیچیدگی بیشتر ساختار و امکانات تکنولوژی SAS، تعمیر و نگهداری آن ممکن است دشوارتر باشد و نیازمند مهارت و تخصص فنی بیشتر باشد.
- محدودیتهای طول کابل: تکنولوژی SAS به طول کابل محدودیت دارد و برای اتصالهای با فواصل بزرگتر نیاز به استفاده از تکنولوژیهای تقسیم سیگنال می باشد.
تکنولوژی SATA
پورت SATA مخفف عبارت Serial Advanced Technology Attachment و به معنای تکنولوژی ارتباطی پیشرفته است که برای برقراری ارتباط ابزارهای ذخیره سازی داده ها از قبیل دیسک سخت و درایو نوری به گذرگاه میزبان می باشد.
ورژن های ویرایش شده پورت SATA معمولا با یک خط تیره و به دنبال آن اعداد رومی تعیین می شوند، به عنوان مثال: “SATA-III” برای جلوگیری از سردرگمی همیشه مثلا به صورت SATA 6 Gbit / s نمایش داده می شوند. به طور کلی ورژن های پورت SATA به شرح زیر می باشد:
- SATA 1: اولین ورژن پورت SATA می باشد که سرعت و پهنای باند به ترتیب 5 Gb/s و 150 MB/s است.
- SATA 2: در این ورژن تکنیک صف بندی NCQ بهSATA اضافه شد که منجر به افزایش سرعت اجرای دستورات می شود و سرعت و پهنای باند این ورژن به ترتیب 3 Gb/s و 300 MB/s است.
- SATA 3: در این ورژن علاوه بر تغییرات جزیی در تکنیک صف بندی، تغییر اصلی این ورژن نسبت به ورژن قبلی سرعت انتقال اطلاعات می باشد که معادل 6 Gb/s و پهنای باند نیز 600 MB/s است.
نتیجه کلی
- هاردهای SAS دارای نرخ انتقال اطلاعات 12G و هارد های SATA دارای نرخ انتقال 6G می باشند. نوعی از هارد با تکنولوژی SAS SSD نیز وجود دارد که تکنولوژی ساخت آن SSD ولی درگاه ارتباطی INTERFACE آن 12G می باشد.
- هارهای ساتا تا حجم 20 ترابایت در بازار وجود دارند در حالی که هارد های SAS SSD تا حجم 30ترا بایت ساخته شده اند.
- هارد های NVME نیز دارای سرعت بسیار بالاتری نسبت به هارد های SAS و SATA هستند که بالطبع دارای قیمت بالاتری نسبت به دو تکنولوژی دیگر هستند. ضمن اینکه کنترلر این نوع هارد ها نیز بسیار گران قیمت می باشد.
- هارد دیسک SATA و هارد SAS به طور کلی یکسان هستند زیرا هر دو از فناوری سیگنالینگ سریال استفاده می کنند. تفاوت اصلی بین SATA و SAS بر روی پیاده سازی خاصی از ارتباطات سریال است. تفاوت قطعی بین هارد دیسک SATA و هارد 10Kبه پیاده سازی های خاص ارتباط سریال و تنظیمات سخت افزاری و فنی بستگی دارد. این بدان معناست که هارد دیسک SATA در مقایسه با درایو SAS متفاوت عمل می کند.
- هاردهای شرکت HPE معمولا توسط شرکت هایی تولید می شوند که در زمینه تولید حافظه بسیار قدرتمند هستند. این شرکت ها هاردهایی را به سفارش شرکت اچ پی تولید می کنند و در نهایت این هارد ها با لیبل و FIRMWARE شرکت HPE در بازار عرضه می شوند.
نکته مهم در خرید هارد سرور HPE توجه به کنترلر سرور است که هاردی انتخاب شود که حتما توسط کنترلر پشتیبانی شود. برای مثال هارد های NVME توسط کنترلرهای SAS پشتیبانی نمی شود یا هاردهای SAS توسط کنترلرهای SATA پشتیبانی نمی شود.
از جمله شرکت هایی که به سفارش HPE هارد تولید می کنند میتوان به SAMSUNG, SEAGATE, HITACHI.INTEL, WD اشاره کرد.