پروتکل های مسیریابی
بخش اول
پروتکل مسیریابی: از آنجایی که همواره یافتن بهترین مسیر بین روتر های مختلف یکی از اساسی ترین و مهم ترین موارد در دنیای شبکه بکار می رود ، این مورد سبب پیدا شدن الگوریتم های مسیر یابی پویا و بهینه شده است. پروتکل های مسیر یابی، الگوریتم های نرم افزاری را برای پیدا کردن و مشخص کردن بهترین مسیر در شبکه بکار می برد . این الگوریتم ها منجر به درک صحیح و آسان از ارتباط و مسیر ها بین نوع های شبکه می شود .
بطور کلی routing protocol ها از قواعد زیر جهت یافتن بهترین مسیر پیروی می کنند :
- discovery : یافتن و مشخص کردن روتر های دیگر
- route management : نگهداری تمام مسیر های ممکن ، بین هر روتر مبدا تا مقصد
- path determination : انتخاب بهترین مسیر به صورت داینامیک و بهینه از بین مسیر های موجود
در ادامه به بررسی مشهور ترین روتینگ پروتکل ها می پرداریم.
rip
این روتینگ پروتکل تو سط محققان در دهه 1980 گسترش داده شد. این روتینگ پروتکل مناسب برای سازمان های کوچک و متوسط طراحی شد . این پروتکل توانایی ارسال محتوای پیام های روتینگ پروتکل تا 15 hops را دارد.
rip در ابتدا با ارسالی پیام و دریافت جواب یه روترهای مجاور خود از وضعیت روتر های همجوار خود مطلع می شود و جدول routing خود را کامل می کند . بدیهی است این جدول در طی فواصل زمانی مرتب بروز می شود.
OSPF
ospf مخفف Open Shortest Path First است . این روتینگ پروتکل بوجود آمد که نقص های موجود روی RIP را بهبود ببخشد در ادامه به برخی از معایب rip می پردازیم که تمام این ها در این روتینگ پروتکل برطرف شده است.
- محددودیت 15 hop count
- محدودیت در مدیریت شبکه ها بصورت سلسله مراتب
- بوجود آمدن بارترافیکی بسیار زیاد در شبکه به سبب همگام سازی جدول routing در شبکه
همان طور که مطلع هستید یکی از معضلات روتینگ پروتکل ها دیتابیس و خطوط routing table است که در هنگام مسیر یابی سبب درگیر شدن زیادی از پردازش گر دستگاه می شود. با مدیریت شبکه بصورت سلسله مراتبی تا حدودی می توان این مورد را بهبود بخشید.
OSPF روتینگ ، پروتکلی استاندارد است که در اکثر تجهیزات روتر در برند های مختلف وجود دارد. این روتینگ پروتکل از الگوریتم Link State جهت مسیر یابی استفاده می کند و به سبب تشکیل area و… امکان مدیریت شبکه بصورت سلسه مراتبی را فراهم می کند که این روش سبب افزایش کارایی و کاهش خطوط جدول و دیتابیس routing tableمی شود.
EIGRP
این روتینگ پروتکل توسط سیسکو develop گردید که مخفف Protocol Internet Gateway Routing است این روتینگ پروتکل به عنوان جایگزینی برای RIP مطرح شد . جدید ترین و پیشرفته ترین نسخه این روتینگ پروتکل که EIGRP نام دارد و سبب منسوخ شدن IGRP شده است . باعث افزایش کارایی و پرفرمنس این روتینگ پروتکل شده است . این روتینگ پروتکل بصورت انحصاری بر روی دستگاه های سیسکو قرار دارد .
BGP and EGP
پروتکل BGP ، پروتکل استاندارد اینترنت است . BGP تغییرات بوجود آمده در TCP/IP را به روتر های دیگر اطلاع می دهد.
شرکت های ISP از BGP به عنوان ارتباط با شبکه بیرون و جهانی و یا شبکه خود استفاده می کنند.
پروتکل های مسیر یابی